9 historische plaatsen in Turkije die je niet mag missen!

Geschiedenis is iets wat door heel Turkije loopt. Elk plaatje heeft zij eigen kenmerken en vooral een eigen verhaal. Er zijn heel wat mooie bezienswaardigheden in Turkije. Te veel om op te noemen zelfs! We hebben er een aantal uit gepikt voor jullie. Lees snel verder wat onze favoriete zijn.  

Sumelaklooster

Wist je dat dit een van de oudste Christelijke kloosters ter wereld is? Hij staat in de provincie Trabzon. Het is een klooster dat tegen een rotswand aan staat. De rots zelf heet Ziganagebergte. Het klooster werd gebouwd in het jaar 386 na onder leiding van keizer Theodosius. Later werd de klooster herbouwd door de keizer Justinianus. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties. Er hebben erg veel mensen en tijdperken aan het klooster gezeten. Zo zie je van elke tijd en keizer een stukje terug.

Mudurnu 

Tussen Istanbul en Ankara lag een bergstadje genaamd Mudurnu. Het was een belangrijke tussenstop op weg naar Constantinopel. In de Ottomaanse tijd was Mudurnu een handelspost en een militaire basis. Achter de stad zit dus heel veel geschiedenis. De geschiedenis zie je ook terug in de houten huizen die er nog staan, die zijn gebouwd in de 19e eeuw.

De stenen brug 

Het oosten van Rize Valley Storm is de thuisbasis van bijna twee dozijn stenen bruggen die er nog staan uit de Ottomaanse rijk. De bruggen zijn sierlijk en gebogen over de rivieren heen. Thee, honing en hazelnoten waren erg beroemd daar. Hierdoor was het ook de thuisbasis van steenhouders. Ze leefden en bouwden daar. Wat wel opvalt is dat de bogen erg hoog zijn. waarom bouwden ze die bruggen zo hoog vraag je je nu af. De bruggen werden zo hoog gebouwd om overstromingen tegemoet te gaan, maar door moderne dammen is er nog maar een laag riviertje.

Rotsgraven van Amasya 

Amasya de stad waar de kroonprinsen en andere belangrijke mensen geschoold werden. De huizen werden gebouwd in de Ottomaanse stijl. Dit zie je ook terug als je er rondloopt. Als je door de oude schilderachtig straten loopt, krijg je het gevoel dat de tijd stilstaat. Er is geen museum nodig. Amasya zelf is een openlucht museum. De sfeer, het uitzicht, de mensen, Amasya is het complete plaatje. Klim in de rotsen en ontdek Amasya!

Safranbolu 

Safranbolu ligt in Karabuk, een provincie in het noorden van Turkije. Weet je op welke hoogte de stad ligt? De stad ligt op een hoogte van 485 meter! Ook dit is een Ottomaanse stad geweest. De kenmerken daarvan zijn de authentieke huizen, de monumenten en een groot deel van de stad is werelderfgoed. Ruim 800 traditionele huizen in het dorp zijn nu een Unesco werelderfgoed. In het dorp zijn een aantal hotels, restaurants en winkels. De stad is erg bekend geworden om hun snoepgoed; Lokum. Ook saffraan is erg belangrijk in de stad. Saffraan is een hele dure kruidensoort zoals we allemaal weten. Dit maakte de stad een welvarende handelsstad. Er zijn een aantal wijken die je moet bezoeken; Cukur, Kirankoy en Balgar. Ontdek de geschiedenis in die wijken. Wij verklappen niks!

6. Oude herenhuizen van Çamlıhemşin

Jongemannen uit het Zwarte Zeegebied gingen met naar Rusland om te werken. De jongemannen met succes bouwden bi terugkomt in het land huizen. Dit werd gedaan op de bekende plek Camlihemsin. In de heuvels van Rize staan de 200 jaar oude herenhuizen. Ook wel Konaklar genoemd in het Turks. De herenhuizen werden gebouwd van hout en steen. De huizen hadden allemaal twee verdiepingen, wat is die tijd nog nieuw was. De huizen werden versierd met materialen en spulletjes die mee werden gebracht uit Rusland.

7. Cappadocië

Cappadocie, oftewel zoals de meeste het kennen; Kapadokya. Kapadokya is erg bekend geworden door de feeënschoorstenen. De rotsen zijn ontstaan door de regen gemengd met de steensoorten. In dit extreme sprookjesdecor wonen al duizenden jaren mensen. Letterlijk er in. Hier zie je grotwoningen, grotkerken en zelfs complete dorpen onder de grond. Met opvallend veel kunstwerken van de toenmalige bewoners. Het wordt ook wel gezien als een sprookjeswereld. Dat komt door de kleuren en de vormen. Er zijn talloze verhalen bedacht over de grotten en de kegels. In dit verhaal speelt water een sleutelrol, zowel voor het landschap als de mensen hier. Dit is een plek waar je opvallend ver kunt kijken in het ruige binnenland van Turkije. En waar je een kijkje kunt nemen in het verleden van dit opmerkelijke gebied.

8. De houten Moskee Maral

Terug naar de 19e eeuw. De moskee die werd gebouwd in het dorpje Simsirli. Een dorpje wat ligt in Trabzon. Een moskee die gemaakt is van hout en versierd met houtsnijwerk van bomen, tulpen, sterren en bloemen. Ondanks het vochtige klimaat en dramatische zomer-wintertemperatuurwisselingen, blijven de houten moskeeën bestaan. Heel veel houten moskeeën zijn er aangepast. De 160-jarige Maralis nog steeds erg mooi. Het interieur is kleurrijk, versierd met prachtig gesneden en geschilderde details die scènes afbeelden Van de Quran.

9. Efeze

Tot slot iets waar Turkije erg trots op is; het belangrijkste archeologische gebied van Turkije, opgravingen uit de Griekse oudheid. Ze denken dat het opgebouwd is in het jaar 1100 v. Chr. Efeze behoort tot de best bewaarde steden met antieke waarde. De stad wordt ook gezien als plaats die behoort tot de meest fascinerende en interessante archeologische opgravingen die over de hele wereld zijn gedaan. geniet van de straten, de cultuur, de fonteinen en vooral van de geschiedenis! Efeze moet je met je eigen ogen zien.

Door | 2018-02-27T15:58:47+00:00 februari 27th, 2018|Geen onderdeel van een categorie|

Geef een reactie